İmplant Nedir? Yeni Bir Tedavi Şekli midir?

Dental implantlar, diş kayıpları sonrası oluşan boşlukları kapatmak için kullanılan en güncel malzemelerdir. Dental implantları kaybedilen dişin yerine konan yapay diş kökleri olarak düşünebiliriz. Güncel ve modern bir tedavi yöntemi olmasının arkasında geçmişi uzun yıllara dayanan bilimsel ve klinik çalışmalar yer almaktadır. 1960’ ları dental implantların miladı olarak kabul edebiliriz.

İmplantlar Hangi Malzemeden Üretilir?

Dental implantlar biyouyumluluğu (canlı dokular ile gösterdiği uyum) ispatlanmış en yüksek malzeme olan saf titanyum veya titanyum alaşımlardan elde edilir. Başarılı bir implant artık vücudunuzun bir parçası haline gelir. Varlığını hissetmezsiniz.

İmplant Kaç Parçadan Oluşur?

Dental implantlar, 4 parçadan oluşur.

  1. Kemik içerisinde kalan implantın gövde kısmı
  2. Üzerine dişin oturacağı abutment kısmı
  3. Abutment ile implant gövdesini bağlayan vida
  4. Abutment üzerine oturan porselen/zirkonyum diş

İmplantın Üzerine Kaç Çeşit Diş Yapılabilir?

2 farklı diş alternatifi mevcuttur.

  1. Sabit Diş: Doğal dişler gibi kişinin ağzında sabit kalan, çıkarılmasına ihtiyaç duyulmayan diş şeklidir.
  2. Hareketli Diş: Kişinin gün içerisinde belirli zamanlarda (yemeklerden sonra temizlik amaçlı – gece yatarken) çıkarması gereken hareketli protezlerdir (damak protezler). Bu tedavi yönteminde implantlar hareketli protezin ağızda kontrolsüz oynamasına bağlı kullanım zorluklarını önlemek için kullanılır. Proteze destek olur.

İmplantın Avantajı Nedir?

  • Eksik dişinizin boşluğunu kapatmak için doğal dişlerinize aşındırma yapmaya gerek kalmaz.
  • Uygulandığı bölgede kemik erimesini önleyerek estetik ve fonksiyonun devamlılığını sağlar.
  • Hareketli diş kullanan kişilere sabit diş kullanma imkanı sunar.
  • Hızlı, kolay ve konforlu bir tedavi yöntemidir.
  • Doğal dişi başarılı bir şekilde taklit eder.
  • Diş eksikliği sonucu kalan dişlerin olası yer değiştirmelerini önler.
  • Uzun yıllar ağızda kalabilir.
  • Komplikasyon riski düşüktür.
  • Homojen çiğneme fonksiyonuyla eklem sağlığının korunmasını sağlar.

Herkese İmplant Yapılır mı?

Ağız hijyenine dikkat eden, sistemik olarak ileri seviyede bir rahatsızlığı bulunmayan, alkol ve tütün kullanımı yüksek seviyelerde olmayan herkese implant yaplabilir.

Kalp Hastasına İmplant Yapılır mı?

Evet. Dental implant yapılacak kişinin hastalık derecesine ve kullandığı ilaçlara bağlı olarak kardiyoloji uzmanıyla konsültasyon yapılarak dental implant yapılabilir.

Kan Sulandırıcı Kullanan Birine İmplant Yapılır mı?

Evet. Dental implant yapılacak kişinin kullandığı ilaçlar (kan sulandırıcı dışında da olabilir) ilacı yazan tıp hekimi tarafından değerlendirilerek dental implant yapılabilir. Kişinin sistemik durumu ve ilaca bağlı olarak kimi zaman ilaç rejiminde herhangi bir değişiklik yapmadan, kimi zaman da bir takım düzenlemeler ile dental implant yapmak mümkündür.

Şeker Hastasına İmplant Yapılır mı?

Evet. Dental implant yapılacak kişinin hastalık derecesine ve kullandığı ilaçlara bağlı olarak dahiliye uzmanıyla konsültasyon yapılarak dental implant yapılabilir. Şeker hastalığında dental implant planlaması için kişinin anlık şekeri kadar uzun dönem şeker tablosunu gösteren HbA1C değerinin bilinmesinde fayda vardır.

İmplant Operasyonu Kolay mıdır, Acı Duyar mıyım?

Dental implant operasyonları uygulama tekniklerinin gelişmesiyle, implant konusunda tecrübeli bir çene cerrahı tarafından hızlı, kolay ve acısız bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. 1 implantın uygulanması 8-10 dakikalık bir sürede tamamlanabilmektedir.

İmplant Operasyonu Nasıl Yapılır?

İmplant operasyonları Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanları tarafından klinik şartlarında gerçekleştirilir. 4 aşamalı bir tedavidir:

  1. Muayene: Kişinin ağız ve kemik yapısıyla sistemik durumunun değerlendirildiği aşamadır. Bu aşamada ağız içerisi muayene edilirken kemik yapısı panoramik radyografi veya tomografi ile değerlendirilir. Estetik ve fonksiyona yönelik analizler yapılır. Tedavi planı oluşturulur.
  2. Cerrahi/Operasyon: Rutin diş tedavilerinden farkı yoktur. Sadece ortamın steril olması gerektiği için ekipman ve hazırlık aşaması daha detaylıdır ki bu hastayla ilişkili olmayan ortamın hazırlığıdır. Hazırlıklar tamamlandıktan sonra yine rutin bir diş tedavisi uygular gibi (dolgu vb) lokal anestezi yapıldıktan sonra 8-10 dakikalık bir sürede işlem tamamlanarak kişi bekleme salonuna alınır.
  3. Kaynama Süreci: Terminolojik adı “osseointegrasyon” olan bu süreçte implant ile çene kemiği birbirlerine uyumlu bir şekilde tutunur ve implant artık vücudun bir parçası haline gelir. Rutin bir implant operasyonu sonrası uygulama tekniği ve kişinin zaman durumuna bağlı olarak literatürde kabul görmü ortalama bekleme süresi 3 aydır. Bazı durumlarda implantın uygulandığı anda da üzerine aynı seans geçici diş konabilmekte ve kişi kaynama sürecini dişle geçirebilmektedir.
  4. Protez Aşaması: Kaynama süreci tamamlanmış bir implantın üzerine (porselen/zirkonyum gibi sabit daimi veya hareketli damak protez) dişin hazırlandığı aşamadır. Kişinin ağız yapısı, estetik ve fonksiyon beklentisine göre ideal olan diş bu aşamada hazırlanır. Protez aşamasında önce ölçü(ler) alınır sonra da dişlerin provası yapılır.

Dijital İmplant Uygulaması Nedir?

Dijital ortamda üretilen cerrahi rehberler aracılığıyla implantların uygulandığı sistemdir. Klasik uygulamalara göre daha hızlı, ağrısız ve iyileşme dönemi daha kolay olur.

Kemik Tozu İşlemi Nedir?

İmplant uygulanması planlanan bölgede kemik hacminin yetersiz olması durumunda toz veya blok şeklindeki kemik materyalleri ile kemik oluşturma/kemik hacmini artırma işlemidir.

Sinüs Yükseltme / Sinüs Lifting Nedir?

Üst çenenin arka-üst tarafında, sağ ve solda sinüs adı verilen hava boşlukları vardır. Sinüsler kafa tasının ağırlığını azaltma fonksiyonuna sahiptirler. Yaşın ilerlemesi, diş kayıpları, anatomik farklılıklar neticesinde sinüs boşlukları üst çeneye doğru genişleme gösterip implant planlanan bölgenin kemik yüksekliğini kısaltabilir. Bu durumlarda ağız içerisinden müdahale ile sinüsün tabanında bulunan zarı yukarı itilerek araya kemik tozu koyma işlemine sinüs tabanı yükseltme / sinüs yükseltme / sinüs lifting adı verilir.

İmplant Operasyonu Sonrası Nasıl Geçer?

İmplant uygulandıktan sonra hekim tarafından verilen önerilere dikkatli bir şekilde uyulursa ve yazılan reçete tarif edildiği şekilde kullanılırsa iyileşme süreci rahat bir şekilde atlatılır.

Diş Çekimiyle Aynı Anda İmplant Uygulanabilir mi?

Evet. Çekimi kararlaştırılan dişin kök yapısı, etrafındaki kemik ve dişeti yapısı uygun ise diş çekimi ile aynı anda implant yapılabilir.

İmplantla Aynı Anda Diş Takılabilir mi?

Evet. Detaylı muayene sonrası diş hekiminin kararına göre implant yapılacak kişinin ağız sağlığı, sistemik durumu, kemik yapısı uygunsa implantla aynı anda geçici bir diş konabilir.

İmplant Ömrü Ne Kadardır, Garantisi Var mıdır?

İmplantın uzun ömürlü olması birçok faktöre bağlıdır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Doğru hasta seçimi
  • Doğru teknik
  • Doğru malzeme seçimi
  • Uygun ortam
  • Deneyimli ekip
  • Uygun protez

Tüm bu sayılan parametreler yerine geldikten sonra implantın ömrü kişinin kendi dişinden daha az değildir. İmplantlarda üretici firma tarafından sağlanan malzeme garantisi mevcuttur ancak tıp biliminin hiçbir alanında olduğu gibi implantlar için de komplikasyon garantisi dünyanın hiçbir yerinde yoktur.

İmplant Operasyonu Sonrası Zor mudur?

İmplantın uygulandığı operasyon seansından sonra cerrahınızın tavsiyeleri ve reçete edilen ilaçların düzenli kullanımı ile konforlu bir şekilde iyileşme sürecini tamamlarsınız.

İmplant Operasyonu Sonrası Nelere Dikkat Etmeliyim?

Hemen hemen tüm diş/çene operasyonları sonrasında dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir:

  1. Tampon konuldu ise 30 dk sıkıca ısırılmalı, tampon değiştirilmemeli ve süre bitiminde aksi söylenmedikçe tekrar tampon konmamalı.
  2. Tampon konulmasından itibaren çalkalama ve tükürmekten kaçınılmalı. (ilk 24 saat)
  3. Operasyonu takiben 2 saat herhangi bir şey yenilip içilmemeli (verilen ilaçlar hariç). 2 saatin bitiminde ilk gün sadece ılık ve yumuşak gıdalar tercih edilmeli (püre kıvamında). Çok sıcak – taneli – asitli – sert gıda tüketiminden uzak durulmalı.
  4. Operasyon bölgesine dokunulmamalı, dil ile tahriş edilmemeli ve emme hareketi yapılmamalı.
  5. İlk 24 saat alkol ve sigara tüketilmemeli. Sigara, operasyon bölgesinde oluşan pıhtının bozulmasına ve yara bölgesinin enfeksiyonuna neden olabilir. Dikiş atılmış ise dikişler alınana kadar sigaradan uzak durulmalıdır.
  6. Kanamanın 6 – 24 saat hafif bir sızıntı şeklinde sürmesi normal kabul edilmektedir. Biriken kan, tükürülmemeli yutulmalı. Ancak aşırı bir kanama varsa ya da belirtilen süre aşılmışsa kanama bölgesine tampon koyarak doktorunuzla iletişime geçebilirsiniz.
  7. Reçete yazıldı ise tarif edildiği şekilde düzenli kullanılmalı. Reçete yazılmadı ise ağrı olması durumunda aspirin dışında bir ağrı kesici tercih edilmeli.
  8. Operasyon bölgesi temiz tutulmalı, bölgeye gıda artıklarının birikmesi önlenmelidir. Bu amaçla gargara verildi ise düzenli kullanılmalı. Operasyondan 24 saat sonra yumuşak bir diş fırçası ile bölge yavaşça temizlenmeli.
  9. Buz uygulaması önerilmiş ise operasyon sahasına dışarıdan ilk 24 saat aralıklarla tatbik edilmeli (10 dakika tut, 5 dakika dinlen şeklinde). Buz torbası veya jeller cilt yüzeyine doğrudan tatbik edilmemeli, kendi muhafazası veya kağıt havluya sararak uygulanmalı.
  10. Operasyonu takiben ağrı – yüzde şişlik – ciltte morarma – ağız açıklığında kısıtlılık gibi durumlar gözlenebilir. Bu durumlar ile karşılaşılması normaldir. Bütün karşılaşılan şikayetler yaklaşık 1 hafta içerisinde azalarak kaybolacaktır.
  11. Dikiş atılmış ise 1 hafta – 10 gün sonra dikişleri aldırmak üzere randevu alınız.

A1DENT Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği olarak uzman kadromuz, donanımlı ekipmanlarımız, modern ve konforlu klinik ortamımız ile İmplantoloji dahil diş hekimliğinin tüm branşlarında 1. sınıf hizmet vermekteyiz.